14 Eylül 2013

Ask Mektubu Nasil Olmali?

Teknolojiye hapsolmus bir toplumda hala ask mektubu yazan insanlar ne kadar kaldi bilmiyorum ama yine de ara da bir de olsa nostalji iyidir :) Basilmis fotograflar, yazilmis ufak notlar ve duygusal mektuplar olmadan o filmlerde gördügünüz asklarin pek olacagini sanmiyorum. Çünkü mektup yazmak bir maile ya da WhatsApp konusmasina benzemez. Yazdiginiz her harf, kaleminizden dökülen hersey aslinda sizden bir parçadir. Bu konulari genelde makaraya alan ve çok da önemsemeyen bir insan olan ben, bu tavsiyeleri alacaginiz dogru kisi miyim onu bile bilmiyorum. Ama siz yine de kulak verseniz iyi edersiniz.
Öncelikle mektubu nasil yazacaginizdan önce yazmanin dogru olup olmayacagini düsünmelisiniz. Çünkü ters bir tepki almaniz muhtemeldir. Özellikle duygularin çok ama çok zayif yasandigi ve asklarin kisisel çikarlar üzerine kuruldugu bir çagda yazdiginiz mektubu haketmeyecek birine yazmis olabilirsiniz..
Bu yüzden size ilk tavsiyem ask mektubunu platonik olarak asik oldugunuz ya da hoslandiginiz birine degil, birlikte oldugunuz ve verdiginiz degeri hakeden birine yazmaniz olur. Platoniginize ilan-i ask mektubu yazmak genellikle egosunu kaldirir ve pisman olursunuz.. Ama ille de yazacagim diyorsaniz ondan da bahsedecegiz..




1-Altin Kurallar...
* Kagidi ve kalemi iyi seçmeniz gerekiyor. Her ne kadar duygusal ya da anlamli sözler yazsaniz da basit ve önemsiz görünen bir kagit önyargi olusturacaktir. Benim tavsiyem madem eski dönemlerden kalma bir ise kalkisiyorsunuz bunu eski dönemlerden kalan enstürmanllarla yapin.. Saman kagidi ve dolma kalem tavsiye edilir... (it is old school bitch..)
* Mektubu nasil vereceginiz de çok önemli. Al bak sana mektup yazdim diye eline tutusturmak olmaz. Eskimeyen yöntemler en iyisidir. Pek çok filmde görülen bulabilecegi bir yere birakmak (tabi sadece onun bulabilecegi..)
* Mektup yazmak ciddi bir istir bu da onun olgun ve agir olmasini gerektirir. Evlilik cüzdaninda ComicSans kullanmak ne kadar abestse mektupta da civik bir dil kullanmak ve köselerine papatya yapistirmak da o kadar abesttir.(true story...)
* Mektubu verdikten sonrasi da önemli. ASLA mektubu verdiginiz kisiye yorumunu sormayin. Karsinizdaki kisi nezaketinden ötürü istediginiz cevabi verebilir ama bu istediginiz seyleri düsündügü anlamina gelmez. Eger gerçekten iyi bir is çikarttiysaniz zaten karsiligini verecektir.
2- "Mektubu Nasil Yazacagim?"
Mektubu kime yazacaginiza bagli olarak bunu iki bölümde inceleyebiliriz. Sevgilinize/Esinize ya da platonik olarak ilgi duydugunuz birine. Onlara geçmeden ikisinde de dikkat edilmesi gereken ortak noktalar var.
Mektuba baslarken ona günlük hayatta hitap ettiginiz sekilde baslamak en iyisidir. Mektupta bahsettikleriniz duygu agirlikli olmalidir. Yasadiginiz olaylara yer vermek mektubun ruhunu bozar. Çünkü mektup o anlik degil gelecekte de okunacak ve kisiye birseyler hissettirecek birsey olmalidir. Örnegin "geçen gün konustuk ya bana...... demistin" demek yanlis. Ilerde bir gün o kisi mektubu okudugunda o günü hatirlamadigi için bir anlami olmayacak.

-Hayatinizda olan bir kisiye yazmak (Sevgili/Es)
Bu kisilere jest maksadiyla mektup yazmak kolaydir. Çünkü zaten hayatinizda olduklari için muhtemelen çok iyi bir is çikarmamis olsaniz da memnun olacaklardir







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder